Wat is tempel in het Cambodjaans? - Reisverslag uit Preah Seihanouk, Cambodja van Hanneke en Ruben Chatlein-Stam - WaarBenJij.nu Wat is tempel in het Cambodjaans? - Reisverslag uit Preah Seihanouk, Cambodja van Hanneke en Ruben Chatlein-Stam - WaarBenJij.nu

Wat is tempel in het Cambodjaans?

Door: Hanneke en Ruben

Blijf op de hoogte en volg Hanneke en Ruben

29 April 2011 | Cambodja, Preah Seihanouk

En Hoelang is een Chinees! We zijn in Cambodja aangekomen en het eerste wat je hier tegenkomt als je vanuit Thailand komt is Angkor Wat. Angkor was de hoofdstad van het machtige rijk van de Khmer in de middeleeuwen en de ruines daarvan zijn een must-see als je in Cambodja bent. En dus waren wij daar ook. Hollands als we zijn wilden we geen tourguide betalen die ons in een tuk-tuk rond zou rijden door Angkor en dus huurden we voor een paar dollar twee fietsen en zijn we erdoorheen gefietst! Mooi, indrukwekkend, vooral de tempels die half ingestort waren of overgroeid door de jungle. Angkor Wat zelf, de belangrijkste tempel van het complex, vonden we eigenlijk maar een beetje saai. De kleinere tempels eromheen en de oude stad Angkor Thom vonden we veel mooier!

Cambodja is een arm land. Een stuk armer dan Thailand en dat is ook te zien. Cambodja is ook een stuk irritanter... Je wordt hier om de haverklap aangesproken door mensen om iets van ze te kopen of om ze geld te geven of in hun restaurant te eten of een massage te nemen en dat doen ze hier meer dan in andere landen. Op het strand of op een terras word je iedere minuut wel een keer aangesproken en als je netjes “No, thank you” zegt, dan blijven ze je nog 5 seconden aankijken, of komen bij je zitten om te vragen of je dan morgen iets van ze zal kopen.

Cambodja heeft ook een erg heftige geschiedenis. We zijn in Phnom Penh, de hoofdstad, naar het genocidemuseum geweest. Dit is een oude school die in de tijd van de Rode Khmer (die we onderling steevast de Rode Rakkers noemen, zodat de omstanders niet horen waar we het in het Nederlands over hebben...) dienst deed als gevangenis / martelcentrum. Gruwelijk! We waren erg onder de indruk van de gruweldaden die hier hebben plaatsgevonden. Het is nog maar zo kort geleden (eind jaren 70) en iedereen hier van boven de 30 heeft het dus echt meegemaakt. Heftig!

We hebben trouwens geen enkele last van het gedonder bij de grens tussen Cambodja en Thailand. Wij hebben het ook in de krant moeten lezen.

Maar er zijn hier ook leuke dingen hoor! Zo is er bijvoorbeeld Dr. Fish... We hadden ze in Bangkok al gezien, maar nu pas durfden we het aan... Een bak vol visjes die wel pap lusten van de eelt op je voeten. Je stopt je voeten in het aquarium en met honderden tegelijk beginnen ze te knabbelen aan je voeten, brwwlllaaaaahhh! Een spontane lach-huil-zweet-gilontlading van Hanneke volgde, nog voordat ze haar voeten in de bak durfde te doen... (Zie foto’s, we hadden onze camera niet bij ons, dus een foto van internet geplukt om te laten zien...)
We zijn gisteren aangekomen in Sihanoukville, een van de weinige badplaatsen van dit land en we zijn erg blij weer op het strand te zijn. De zon, een strandstoel, een drankje, een buikkrampje, heerlijk! We gaan hier een paar dagen relaxen en misschien nog een paar daagjes op een klein eilandje hier vertoeven. Wij vermaken ons wel!

Hoe gaat het met jullie? We vinden het erg leuk om jullie reacties te lezen! En veel plezier met Koninginnedag morgen!

De foto's zijn te zien op: https://picasaweb.google.com/ruben.chatlein/Cambodja?feat=directlink

Liefs, Hanneke en Ruben

• 29 April 2011 - 13:29

Karin:

Wat een geweldige reis en mooie ervaringen. Daarmee vergeleken is het kijken naar het huwelijk van William en Kate toch wel erg saai!
    Veel groeten, Karin

• 29 April 2011 - 13:33

Jentske:

Lijkt me heerlijk dat geknabbel aan je voeten. Heel fijn jullie reisverslag te lezen en de foto's te zien. Goede reis!
    XXX

• 29 April 2011 - 14:57

Rein:

Ik lees jullie verhalen als een reis die ik zelf voel. Goed en mooi gedaan, thanks.
    Heb eergisteren een docu gezien over de vervolging en processen van leiders van de rode Khmer, schandalige wanvertoning als je weet wat de slachtoffers van dat regime hebben moeten doorstaan.
    Maar het andere beeld wat jullie ook geven dat het leven gelukkig ook doorgaat. Thanks to Dr. Fish....eat me please ! Kuzz

• 29 April 2011 - 14:59

Rein :

Ps. ik ga straks an Monica vragen of ze Dr. Fish wil spelen........houd jullie op de hoogte !

• 29 April 2011 - 19:36

Tjerk:

Yo! Wat een nare vissies zeg... Leuk om het zo te kunnen volgen en de foto's te kunnen zien. Alles goed hiero. Lekker een weekje vrij en wij gaan ook "reizen", ja ja, helemaal naar Berlijn!

• 30 April 2011 - 17:57

Martine:

Hoi Ruben en Hanneke,

Wat een reis, wat een verhalen. Het klinkt indrukwekkend, heftig en heerlijk tegelijk.
    Wij hebben vandaag zowaar 2,5 uur met alle drie de kids over de vrijmarkt gestruind in Amstelveen en 't ging hartstikke goed. We hebben veel leuke dingen voor Tim op de kop getikt. Het weer was heerlijk, Tim kon de drukte aan, kortom: een groot succes. Nu is Tim logeren bij oma, dus ff een avondje RUST!

Veel liefs,

Martine + Mark

• 01 Mei 2011 - 02:40

Soezen:

ha ha, ja ik kon het in Cambodja uiteindelijk ook niet laten om mijn voeten in zo een bak met piranha's te hangen, niets heerlijks aan hoor Jentske, ze bijten. Wij vieren nog even de dag van de Arbeid in Shanghaaai en ik doe jullie een dikke zoen.

En het antwoord is Wat! Maar wat is de wat?

• 01 Mei 2011 - 11:21

Annemarie:

Wat een een mooie reisverslagen! Leuk om een beetje mee te kunnen reizen. Heel veel plezier nog! Liefs Annemarie

• 02 Mei 2011 - 19:41

Antje En Thie:

Lieverds,
    Ik geniet elke keer van jullie reisverslag.
    Ik kan me helemaal in jullie belevenissen inleven!
    Geniet van de reis.
    Liefs en een kus. Doei.

• 08 Mei 2011 - 18:11

Danny En Marleen:

Hey lekkere lekkerbekjes,

Voor het geval dat jullie het even vergeten zouden zijn: Jullie zijn te gek! We missen jullie, maar blijf maar lekker weg! ;-D

hele dikke zoen

• 31 Oktober 2011 - 11:13

Rina Stam:

fantastisch wat jullie beleven.
    Een unieke tijd van leven hebben jullie.
    Top.
    Ik gun jullie nog heel lang en heel gelukkig.